Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η Μόσχα ανάβει τα πρωτοχρονιάτικα φώτα της

Τις τελευταίες μέρες Νοεμβρίου έχουν τοποθετηθεί στις πλατείες της πόλης χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι δρόμοι της φωτίζονται ήδη από τα γιορταστικά φώτα.


Οι αρχές της πρωτεύουσας για πρώτη φορά για την εκπόνηση του σχεδίου γιορταστικής διακόσμησης της πόλης προσκάλεσαν νέους σχεδιαστές. Η βασική τους προσέγγιση ήταν – να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερο φως και χρώμα. Ας χαροποιούν όλα το μάτι των κατοίκων και ξένων της πόλης και ας να δημιουργούν όλα την συναίσθηση του ερχομού των μεγάλων γιορτών. Ένας από τους βασικούς νεωτερισμούς στη διακόσμηση της πόλης είναι οι φωτεινές γιρλάντες από λαμπτήρες LED, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά λάμπουν καλύτερα. Ένας άλλος νεωτερισμός είναι οι ογκώδεις διακοσμητικές φωτοδυναμικές κατασκευές και σιντριβάνια φωτός.

Οι αρχές της Μόσχας φρόντισαν και για τους τόπους μαζικών εκδηλώσεων και για τις χειμερινές διασκεδάσεις. Σύμφωνα με την παράδοση, άνοιξε το παγοδρόμιο στην Κόκκινη πλατεία. Άνοιξε επίσης και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη παγοδρόμιο έκτασης 15.000 και πάνω τετραγωνικών μέτρων στο Κεντρικό Πάρκο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας Γκόρκι. Το σχέδιο αυτού του παγοδρομίου εκπονήθηκε από Αυστριακούς μηχανικούς και μπορεί να λειτουργεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ο πάγος δεν θα λιώσει ακόμα και εάν η θερμοκρασία θα ανεβεί ως τους 14 βαθμούς πάνω από το μηδέν,- είπε η Ιρίνα Αλεξέγιεβα, γραμματέας τύπου του Πάρκου.

-«Την πρώτη μέρα του χειμώνα στο πάρκο μας άνοιξε ύστερα από δύο σχεδόν μήνες προτοιμασιών το πολυπόθητο παγοδρόμιο. Το έχουμε κατασκευάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που αποτελεί ιδιόμορφο ρεκόρ. Το παγοδρόμιο, που μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 4.000 άτομα, αποτελείται από μερικές ειδικές ζώνες- παιδική, χορευτική και χόκεϊ. Θα λειτουργεί εδώ και ειδική σχολή πατινάζ»,- είπε η Ιρίνα Αλεξέγιεβα.

Πολύ σύντομα θα ανοίξουν στη Μόσχα και τα παραδοσιακά μπαζάρια φυσικών πρωτοχρονιάτικων δέντρων-ελάτων. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα καταπράσινα όμορφα έλατα θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα κυρίως από τα φυτώρια ελάτων στα περίχωρα της Μόσχας. Εκτός απ’ αυτά θα προτείνουν στους Μοσχοβίτες και πρωτοχρονιάτικα δέντρα από άλλες, κυρίως, σκανδιναβικές χώρες.

Όσον αφορά το κύριο έλατο της Ρωσίας, που θα στολίζει τις μέρες των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων γιορτών την πλατεία Σομπόρναγια στο χώρο του μοσχοβίτικου Κρεμλίνου, το βρήκαν μέσα στο δάσος της περιοχής Μόσχας. Το διάλεξαν από τις δεκάδες άλλα δέντρα, μιά και ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις. Το ύψος του ανέρχεται σε 35 μέτρα, το πλάτος του στη μέση –φτάνει τα 76 εκατοστά και το άνοιγμα των φουντωτών κλαδιών στη βάση του ανέρχεται σε 14 μέτρα. Θα το κόψουν στα μέσα Δεκεμβρίου και θα το στήσουν στο χώρο του μοσχοβίτικου Κρεμλίνου.