Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Tαξιδεύοντας στη Ρωσία : Περεσλάβλ Ζαλέσκι

Μιά από τις ωραιότερες και πολύ αρχαίες πόλεις της Ρωσίας είναι το Περεσλάβλ Ζαλέσκι. Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση 130 χλμ. από τη Μόσχα, στις ακτές της λίμνης Πλεσέεβο στην περιοχή Γιαροσλάβλ


Η πόλη είχε ιδρυθεί στα μέσα του 12ου αιώνα από τον πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορκούκι. Εκεί γεννήθηκε ο ξακουστός στρατηλάτης Αλέξανδρος Νιέφσκι. Το 13ο αιώνα το Περεσλάβλ Ζαλέσκι ήταν ουσιαστικά η πρωτεύουσα της Ρωσίας. Και στις αρχές του 14ου αιώνα η πόλη, βάσει διαθήκης του εγγονού του Αλεξάνδρου Νιέφσκι, δωρίστηκε στο πριγκιπάτο της Μόσχας.
Σαν στρατηλάτης ο Αλέξανδρος Νιέφσκι δικαιολογημένα θεωρείται μεγάλος, γιατί σε όλη τη ζωή του δεν ηττήθηκε σε καμιά μάχη. Κατά τη διάρκεια των μαχών ο Νιέφσκι, όπως και ο Ναπολέων, ήταν πάντα μαζί με το στράτευμά του και μπροστά από αυτό. Ο μικρός Αλεξάντρ, όπως και πολλοί άλλοι πρίγκιπες στη Ρωσία, σύμφωνα με την εθιμοτυπία, τον μύησαν πολεμιστή σε ηλικία τεσσάρων χρονών. Τα πολεμικά κατορθώματα του νεαρού πρίγκιπα άρχισαν αργότερα. Σε ηλικία 20 χρονών δεν επέτρεψε στον Σουηδό βασιλιά να κατακτήσει μιά από τις πλουσιότερες και μεγαλύτερες τότε πόλεις της Ευρώπης – το Νόβγκοροντ. Η ναυμαχία διεξάχθηκε στον ποταμό Νέβα, οι Σουηδοί αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή και ακριβώς μετά τη νίκη αυτή ο πρίγκιπας του Περεσλάβλ Αλεξάντρ, ο οποίος ηγήθηκε των ρωσικών στρατευμάτων, πήρε το παρώνυμο «Νιέφσκι». Μετά ακολούθησαν άλλες πολλές ένδοξες νίκες. Η γνωστότερη από αυτές είναι η νίκη επί των Γερμανών σταυροφόρων ιπποτών πάνω στην παγωμένη λίμνη Τσουντ. (αυτή η μάχη είναι γνωστή στη ρωσική ιστορία ως Μάχη των Πάγων). Η φύση του Περεσλάβλ Ζαλέσκι είναι εξαίσια. Πριν πολλές χιλιετίες οι γιγαντιαίοι ογκόπαγοι διαμόρφωσαν εκεί, μέσα στον κλοιό πυκνών δασών, τη λίμνη Πλεσέεβο. Αυτή η λίμνη έχει εμβαδό σχεδόν 50 τετραγωνικά χλμ. και βάθος 25 μέτρηση. Το νερό της είναι καθαρότατο και σε συνθήκες καλού, θερμού καιρού, μπορεί κανείς να κολυμπήσει. Στη λίμνη ζουν σπάνια είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένου και της ξακουστής ριάπουσκα, ρέγγας του Περεσλάβλ, την οποία οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν σε ένα από τα τοπικά εστιατόρια.
Το κύριο αξιοθέατο της λίμνης είναι ο λεγόμενος Κυανούς λίθος. Σε βροχερό καιρό αποκτά πραγματικά σκοτεινό κυανό χρώμα. Στην αρχαιότητα οι Σλάβοι λάτρευαν αυτή την πέτρα, θεωρώντας ότι θεραπεύει όλες τις αρρώστιες και εκτελεί της επιθυμίες.
Άλλο ένα αξιοθέατο της πόλης είναι το Πλοιαράκι του Πέτρου (Μπότικ του Πέτρου). Πρόκειται για τον τόπο, όπου ο 16-χρονος Πέτρος Α΄ άρχισε να κατασκευάζει τον στολίσκο του για τις στρατιωτικές αθλοπαιδιές. Σήμερα είναι Μουσείο, στο οποίο διαφυλάχτηκε το μοναδικό πλοιάριο με την ονομασία Φορτούνα. Συνολικά στη λίμνη Πλεσέεβο τότε ο Πέτρος ο Πρώτος είχε καθελκύσει πάνω από εκατόν πλοιάρια.
Στα μέσα του αιώνα γύρω από τη λίμνη ανεγέρθηκαν πολλά χριστιανικά μοναστήρια. Το σπουδαιότερο από αυτά είναι η Ανδρική Μονή Γκορίτσκαγια του 14ου αιώνα, η οποία σήμερα είναι Μουσείο.
Στην άλλη μεριά της λίμνης βρίσκεται το παλαιό ανδρικό μοναστήρι Νικίτσκι, το οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα ο Ιβάν ο Τρομερός, η γυναίκα του οποίου δώρισε στη μονή την εικόνα ενός αγίου, την οποία είχε κεντήσει η ίδια με τα χέρια της. Εκεί πήγαινε επανειλημμένα ο Ιβάν ο Τρομερός με όλη την οικογένειά του και εισέφερε στο μοναστήρι μεγάλα χρηματικά ποσά. Τη μονή αγαπούσε και η δυναστεία των Ρομάνοφ, η οποία της έκανε σημαντικά δώρα. Στη μονή ως σήμερα ζουν μοναχοί.
Ένα από τα αξιοθέατα του Περεσλάβλ Ζαλέσκι είναι η Κόκκινη πλατεία. Η ονομασία της συμπίπτει με την ονομασία της Κόκκινης πλατείας (Κράσναγια πλόσαντ) της Μόσχας. Η λέξη «κράσναγια» στην αρχαία Ρωσία σήμαινε «ωραία». Ακριβώς εκεί ο Γιούρι Ντολγκορκούκι τον 12ο αιώνα έθεσε τα θεμέλια του καθεδρικού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που προοριζόταν για τις ανάγκες της πριγκιπικής αυλής και της φρουράς της πόλης-φρουρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, στην Κόκκινη πλατεία του Περεσλάβλ βρισκόταν το πριγκιπικό αρχοντόσπιτο, όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Νιέφσκι.
πηγή