Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η επιστροφή του αλόγου Πρζεβάλσκι

Η Ρωσία προσχώρησε στις διεθνείς συλλογικές προσπάθειες για τη διάσωση του αλόγου Πρζεβάλσκι, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην Ερυθρά Βίβλο, ως εξαφανισμένο στη Φύση είδος. Με την υποστήριξη της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (RGS) και του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) στην περιοχή του Ορενμπούργκ, που βρίσκεται στα νότια Ουράλια, υλοποιείται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα αναβίωσης του ελεύθερου πληθυσμού αυτών των άγριων ζώων.


Η επιστροφή του αλόγου Πρζεβάλσκι

Ήδη επί μία εκατονταετία τα άλογα Πρζεβάλσκι αναπαράγονται αποκλειστικά σε αιχμαλωσία και σήμερα στους ζωολογικούς κήπους του κόσμου ζουν περίπου 2 χιλιάδες τέτοια ζώα. Η διατήρησή τους σε περιορισμένο χώρο δεν επιδρά με τον καλύτερο τρόπο στα ζώα αυτά, τα οποία στη Φύση βρίσκονταν σε συνεχή κίνηση. Τα ανακάλυψε το 1879 ο διάσημος Ρώσος περιηγητής Νικολάι Πρζεβάλσκι στην Κεντρική Ασία. Από τα κατοικίδια άλογα διέφεραν στην κοντή όρθια χαίτη τους, την έλλειψη των κλασικών για τα άλογα «αφελειών» και το μακρύ τρίχωμά τους. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αργότερα, το άλογο Πρζεβάλσκι δεν είναι πρόγονος του κατοικίδιου αλόγου, διότι έχουν διαφορετικό αριθμό χρωμοσωμάτων.
Η στρατηγική της συλλογικής δράσης για τη διάσωση του είδους εκπονήθηκε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τα ζητήματα διάσωσης του αλόγου Πρζεβάλσκι στην Πράγα το 1959. Ο ζωολογικός κήπος της Πράγας τηρεί το γενεαλογικό βιβλίο της φυλής των ζώων αυτών. Η πρώτη περιοχή επιστροφής των άγριων αλόγων στη Φύση ήταν η Μογγολία: στο Εθνικό Πάρκο Χουστάιν-Νουρού το 1992 ξεκίνησε το πρόγραμμα επαναφοράς του αλόγου Πρζεβάλσκι. Αργότερα ένα παρόμοιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Tαχίν-Tαλ στην Κίνα. Τώρα αυτοί οι άγριοι εν ζωή πληθυσμοί αριθμούν ήδη περισσότερα από διακόσια ζώα.
Η Περιφέρεια του Ορενμπούργκ με τις εκτάσεις στέπας ταιριάζει ιδανικά για την επαναφορά του αλόγου Πρζεβάλσκι στη Φύση, θεωρεί ένας από τους συντάκτες του σχεδίου, ο δόκτωρ Γεωγραφικών Επιστημών, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αγροοικολογίας και διαχείρισης της Γης του Ινστιτούτου Στέπας του Παραρτήματος Ουραλίων της Ρωσικής Ακδημίας Επιστημών Σεργκέι Λεβίκιν:
Η στέπα και το άλογο είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Το άλογο είναι σύμβολο των στεπών. Το άλογο Πρζεβάλσκι είναι ένα από τα άγρια άλογα, τα οποία επέζησαν ως τις μέρες μας. Και εκτιμάται ότι διαβιούσε από τον Βόλγα ως τη Μογγολία, όπου και ήταν το τελευταίο καταφύγιό του. Γιατί η Περιφέρεια του Ορενμπούργκ; Διότι διατηρήθηκαν σ’ εμάς οι εκτάσεις στέπας, όπου υπάρχει χώρος για να εγκατασταθεί το άλογο. Αναζητήσαμε και βρήκαμε μια μεγάλη περιοχή, εκατόν εξήντα χιλιάδες στρέμματα και τη νοικιάσαμε, ώστε να την αξιοποιήσουμε για την απελευθέρωση των αλόγων Πρζεβάλσκι.
Αρχικώς οι ειδικοί θα πρέπει να «αγριέψουν» τα ζώα, που προέρχονται από τους ζωολογικούς κήπους, δηλαδή να τα συνηθίσουν στη ζωή της στέπας, σε μια ειδικά προστατευόμενη περιοχή, την «Ταρπανία του Ορενμπούργκ». Στους αρχαίους χρόνους Τάρπαν ονομάζονταν τα άγρια άλογα, στη γλώσσα των τουρανικών λαών Τάρπαν σημαίνει «να σπεύδεις με καλπασμό ολοταχώς, να πετάς προς τα εμπρός». Τώρα στην «Ταρπανία του Ορενμούργκ» κάνουν γεωτρήσεις και στήνουν φράγματα για να εξασφαλίσουν στα άλογα μόνιμο πότισμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή της περίφραξης του χώρου εγκλιματισμού, μιας εκτεταμένης περιφραγμένης έκτασης, ώστε να παρακολουθούνται τα ζώα σε πρώιμο στάδιο. Και μόνο μετά απ’ αυτό θα αρχίσει η μεταφορά των αλόγων. Οι ειδικοί δεν αμφιβάλλουν ότι η «Ταρπανία του Ορενμπούργκ» θα γίνει ένα επιστημονικό, τουριστικό και ψυχαγωγικό κέντρο στη ζώνη της στέπας με την προοπτική να καταστεί ένα διεθνώς γνωστό εμπορικό σήμα.