Το Βλαντίμιρ είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Βόρειoανατολικής Ρωσίας, πόλη, γνωστή για την απίστευτη ομορφιά της, με εκκλησίες από λευκόλιθο του 12ου αιώνα. Ακριβώς ο θαυμάσιος Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Βλαντίμιρ έγινε το πρότυπο για τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του μοσχοβίτικου Κρεμλίνου.
Η πόλη του Βλαντίμιρ ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Βλαντίμιρ Μονομάχ το 1108. Η πραγματική ακμή της πόλης άρχισε κατά τη βασιλεία του εγγονού του, Αντρέι Μπογκολιούμπσκι, ο οποίος την έκανε το 1157 πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του.
Ο Αντρέι Μπογκολιούμπσκι ξεκίνησε με την οικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε έναν απόκρημνο βράχο του ποταμού Κλιάσμα. Ο Ναός έπρεπε να συμβολίζει τη δύναμη και το ανείπωτο πλούτο της αρχοντικής εξουσίας. Όπως αναφέρεται στο χρονικό, ο Μπογκολιούμπσκι δαπάνησε για το Ναό το 1/10 της περιουσίας του.
Για την κατασκευή του Ναού από λευκό ασβεστόλιθο εκτός από Ρώσους είχαν κληθεί ακόμα και μαστόροι από το Βυζάντιο και τη Ρώμη. Σύμφωνα με τα σχέδια του πρίγκιπα, ο Καθεδρικός Ναός δεν έπρεπε να υστερεί ως προς την πολυτέλειά του από το Ναό του Σολομώντος των Ιεροσολήμων.
Οι πύλες και τα τύμπανα των τρούλων ήταν επικαλυμμένοι με ορείχαλκο. Δημιουργούσαν την εντύπωση των φύλλων χρυσού και τα καλυμμένα με φύλλα χαλκού δάπεδα του Ναού. Οι πόρτες εισόδου ήταν βαμμένες επίσης με χρυσή μπογιά.
Ο μεγαλοπρεπής Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν τότε ο κύριος Ναός της Ρωσίας. Στο βωμό του ενθρονίστηκαν πρίγκιπες οι θρυλικοί στρατηλάτες Αλεξάντρ Νέφσκι και Ντμίτρι Ντονσκόι. Δεν είναι τυχαίο ότι ήθελαν να τον καταστρέψουν πολλές φορές. Η πόλη και ο Ναός υπέστησαν ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές κατά τη διάρκεια του ζυγού των Μογγόλων-Τατάρων που κράτησε για τρεις αιώνες από το XIII έως XV αιώνα. Η σκηνή της καταστροφής του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου παρουσιάστηκε στην ταινία Αντρέι Ρουμπλιώφ του εξαίρετου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι.
Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βλαντίμιρ ζωγραφίστηκε από τον παγκοσμίου φήμης αγιογράφο Αντρέι Ρουμπλιώφ και τον συνάδελφό του Δανιήλ Τσιόρνι. Απ’ αυτές τις τοιχογραφίες διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας μόνο μερικά τεμάχια και συγκεκριμένα, από τη μεγάλη σύνθεση «Τελική Κρίση».
Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Νεκρόπολη του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στη στοά του. Εδώ έχουν θαφτεί ο ίδιος ο Αντρέι Μπογκολιούμπσκι και ο αδελφός του - Βσέβολοντ - Μεγάλη Φωλιά.
Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσες της Θεοτόκου έχει εγγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Επί του παρόντος, ο Ναός υπάγεται στην από κοινού δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Μουσείου - διατηρητέου μνημείου Βλαντίμιρ-Σούζνταλ. Εδώ τελούνται τακτικά θείες λειτουργίες και τον υπόλοιπο χρόνο είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες.
Δίπλα από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται ένα άλλο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του λευκόλιθου κράτους των Ρως. Γίνεται λόγος για το Ναό του Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε από τον Βσέβολοντ -Μεγάλη Φωλιά στα τέλη του XII αιώνα. Ο Βσέβολοντ, ο οποίος βαπτίστηκε με το όνομα Ντμίτρι, τον έχτισε προς τιμή του επουράνιου προστάτη του - του Αγίου Δημητρίου, του Σαλονικιού.
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου χτιζόταν για πρώτη φορά μόνο από Ρώσους μαστόρους, χωρίς τη βοήθεια των ξένων. Χτιζόταν σαν αυλικός Ναός και ήταν συνδεδεμένος μέσω των πύργων σκαλοπατιών με το προγκιπικό παλάτι.
Μονοκέφαλος, με τέσσερις πυλώνες ο Ναός υστερεί ως προς το μέγεθος του από τον γείτονά του – τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά είναι εξίσου διάσημος χάρη στη λευκή λιθοτεχνία του. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με εκατοντάδες ανάγλυφα όπου είναι απεικονισμένοι Ορθόδοξοι΄Αγιοι και διάφορα μυστικιστικά ζώα και σπάνια φυτά.
Ένα άλλο αξιοθέατο του Βλαντίμιρ - είναι η Χρυσή Πύλη του, που χτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα επίσης από τον Αντρέι Μπογκολιούμπσκι.
Στα χρονικά αναφέρεται ότι η Πύλη είναι καλυμμένη με φύλλα επιχρυσωμένου χαλκού, που λάμπουν φανταχτερά κάτω από τον ήλιο, πελαγώνοντας κυριολεκτικά τη φαντασία των συγχρόνων της. Στην Πύλη κετέληγαν αναχώματα - η πόλη ήταν καλά οχυρωμένη.
Εγκαταλείποντας το Βλαντίμιρ μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας στην κοντινή πόλη-μνημείο Σούζνταλ και να θαυμάσετε την γνωστή σε όλο τον κόσμο εκκλησία της Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Νέρλ.
πηγή